Je geeft alléén uitlag, als daarom wordt gevraagd, dus nooit ongevraagd. Ook geef je nooit zélf uitleg over een bod of bijgespeelde kaart van jezelf, dus uitsluitend over een handeling van je partner.

Bijvoorbeeld: je partner opent met een bod van 2 harten. Dat bod alerteer je, zonder er direct bij te zeggen: Muiderberg. Als de tegenstanders gewoon doorbieden zonder uitleg te vragen geef je die ook niet. Pas als de tegenstander – die aan de beurt is!  – uitleg vraagt geef je antwoord: “Muiderberg” en als hij/zij doorvraagt naar de betekenis daarvan zeg je: “precies vijfkaart harten en vierkaart of langer in een lage kleur”. Als de tweeharten-opening sterk is zeg je dan: “sterk, minimaal acht slagen met harten als troef”. Als de tweeharten-opening zwak is zeg je “zwak, geen dertien punten, met zeskaart harten”.

Als jezelf met 4 SA azen vraagt leg je – desgevraagd – het antwoord van je partner uit:

5 klaveren: nul of 3 azen, vijf ruiten: 1 of 4 azen, enz ook al weet je – als je zelf al drie of vier azen hebt, dat het alleen maar nul of één kan zijn. Je legt de afspraken uit. Als je Roman Keycards speelt zeg je erbij “van de vijf azen”.

Ook bij het uitkomen leg je desgevraagd de afspraken uit: “vierde van boven” of “kleintje belooft plaatje” als dat op je systeemkaart staat.

Ook al kan je misschien zien, dat er iets  niet klopt, je legt de afspraken uit en nooit een of andere speculatie : “het zal in dit geval wel eens….   kunnen betekenen”

Tot slot: het geven van een “verkeerde uitleg” is een overtreding, die rechtgezet kan worden als de tegenpartij daardoor is benadeeld!