Skip to the main content

Viertallen Strategie

STRATEGIE-VERSCHILLEN: VIERTALLENBRIDGE-PARENBRIDGE

BIEDEN BIJ VIERTALLENBRIDGE

BIEDEN BIJ PARENBRIDGE

Zodra het duidelijk is dat het een strijd om de deelscore betreft en er geen duidelijke overwaarde aanwezig is: pas.

Opjagen kan veel matchpunten kosten: of je gaat gedubbeld down, of de tegenstanders maken een manche die ze, zonder opdrijven, niet zouden hebben geboden. Bovendien geef je de tegenstanders veel informatie over jouw kaart.

Stort je zo snel mogelijk in de strijd om de deelscore en kies daarbij altijd voor het hoogst scorende contract en niet voor het technisch meest juiste en dus veilige contract. Bijvoorbeeld is 2Sa met een slechte bijkleur in paren te verkiezen boven het veilige klaver/ruiten-bod. Meestal is winnend een contract dat tenminste +110 scoort. Er dienen risico’s genomen te worden zonder altijd uit te nemen


Is er een klein kansje op de manche, biedt dan de manche uit en wel zo gedecideerd mogelijk.

Kies voor de veilige manche en niet voor de manche met risico + de kans op overslagen/meer punten

Bij twijfel of de manche erin zit, is het vaak goed om maar voorzichtig te passen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat een invite van de partner niet klakkeloos met een manchebieding moet worden beantwoord.


Biedt klein-slem altijd uit indien één snit voldoende is om het te maken. Ga uit van redelijke verdelingen bij de tegenstanders, tenzij je contra-informatie hebt. Biedt het slem gedecideerd uit.

Biedt alleen groot-slem indien het contract zeker lijkt. Stop anders af in klein-slem. Die enkele keer dat groot-slem erin zit, valt in het niet bij de keren dat klein-slem wel en groot-slem niet zit. De nul die je dan krijgt kan je de wedstrijd kosten.

Voor twijfel over de haalbaarheid van klein-slem gelden dezelfde overwegingen als bij de manche.

Geldt de haalbaarheidstwijfel voor groot-slem dan is nog meer voorzichtigheid geboden. Ook al wordt groot-slem een keer in de lijn geboden en gemaakt, men verliest t.o.v. andere paren niets indien klein-slem wordt geboden en gemaakt, want dat doen de meesten. Niet iedereen biedt zelfs klein-slem, maar ga je down dan heb je een nul.



Ga niet redden op hoog niveau als je niet zeker bent dat je er bij kunt winnen, waarbij je er van uit moet gaan dat je wordt gedubbeld. Bedenk: één of nog erger twee teveel down kost het viertal een smak matchpunten.

Redden is goed, mits het maar niet gebaseerd is op: “wij hebben geopend” of ik heb een lange kaart”.



Een strafdoublet als de tegenstanders “redden” op hoog niveau (=jouw manche-bod uitnemen met een eigen manche-bod) kan veel winst opleveren, vooral als de tegenstanders kwetsbaar zijn. Bijvoorbeeld levert een resulaat kwetsbaar-gedubbeld-min2 11 imp’s op en je verliest maximaal 5 imp’s als ze het toch maken. Scherpe strafdoubletten, dus ook op laag niveau, zijn vaak winnend. En faalt het een keer, accepteer dan die nul en laat je niet ontmoedigen te doubleren.


Verzin geen slimme, ludieke, of mogelijk zeer intelligente biedingen. Het gevaar bestaat dat de partner deze biedingen verkeerd uitlegt en vervolgens moet men een hoop matchpunten inleveren. Als alles goed gaat op een avond is een experiment of een intelligent bod, dat je partner goed moet interpreteren, wel eens goed. Het houdt de beide partners alert. Gaat het mis: “sorry partner”.


SPEL VAN DE LEIDER BIJ VIERTALLENBRIDGE SPEL VAN DE LEIDER BIJ PARENBRIDGE
Speel in de eerste plaats om je contract te maken. Overslagen leveren maar weinig extra imp’s op. M.a.w. riskeer niet je contract om een overslag te maken

Overweeg eerst wat de rest van de lijn zal hebben geboden en niet alleen voor je eigen handen maar ook wat de tegenstanders redelijkerwijze hadden kunnen bieden/uitnemen

Tracht altijd beter te scoren dan de andere tafels. Dit betekent in het algemeen spelen op overslagen, ook al gaat dat ten koste van de veiligheid van het contract.

Zit je evenwel in een goed scorend contract dat evenwel weinigen zullen hebben geboden, speel dan op maken en bekommer je niet om overslagen.

 



Kies, bij een hopeloos spel, de speelwijze waarmee je een minimaal aantal slagen down gaat. Tracht niet het onmogelijke/gelukje te bereiken ten koste van meer down, maar houdt de schade zo beperkt mogelijk Bij een schijnbaar hopeloos contract maakt het niet uit hoeveel je down gaat. Hoop op een wonder, d.w.z. veronderstel dat alle kaarten gunstig voor je zitten en speel daar op.


TEGENSPEL BIJ VIERTALLENBRIDGE TEGENSPEL BIJ PARENBRIDGE
Het primaire doel is downspelen. Een speelwijze die down kan opleveren maar bij pech een paar overslagen voor de tegenpartij oplevert is te verkiezen boven een veilige speelwijze, die de tegenstander zijn contract (maar zonder overslagen) laat maken. Primair is: laat de leider zo min mogelijk slagen maken. Als dat leidt tot down is dat mooi, maar het spelen moet gericht blijven op zo min mogelijk overslagen. Onderneem dus niets riskants om te trachten het contract down te spelen.


Gezien het feit dat er vaak scherpe manches worden geboden, is een uitkomst die met “zekerheid” geen slag cadeau geeft vaak aan te bevelen, bijvoorbeeld “top van niks”. Houd je aan standaard-uitkomsten. Het is rustiger voor de partner en is op den duur winnend.
Andere artikelen
Bridgebulletins

Bridgebulletins

Je dient lid van deze club te zijn om dit bericht te bekijken.
Al lid? Inloggen

18/04/2024 - Jump '85
Uitslag Pattoncompetitie

Uitslag Pattoncompetitie

De Patton competitie zit er weer op voor dit seizoen. Het was denk ik weer een als vanouds leuk...

25/03/2024 - Arno Groenendijk
3e ronde Pattoncompetitie

3e ronde Pattoncompetitie

De eerste kolom is het totaal behaalde aantal over de eerste 3 rondes.

15/03/2024 - Hans de Boer